فشارخون و بررسی دقیق ترین دستگاه فشار خون
تعریف فشار خون چیست؟
فشار خون (به انگلیسی: Blood pressure ) به مقدار فشاری گفته میشود که توسط خون در جریان، به دیوارهٔ رگ ها وارد میآید و یکی از علائم حیاتی است. فشار نرمال فشار سیستول کمتر از mmHg120 و دیاستول کمتر از mmHg 80 می باشد. اعداد بالاتر از این به مفهوم بالا بودن فشار بوده و نشانه ای از قریب الوقوع بودن عوارض فشار خون است.
بهتر است از دستگاه فشار خون دیجیتالی استفاده شود که روی بازو نصب می شود. دستگاه فشار سنج مچی چندان در تشخیص فشار خون کارائی ندارند.
چنانچه فشار سیستول mmHg120 تا mmHg 139 و دیاستول mmHg 90 -80 باشد مرحله شروع فشار خون نامیده می شود. (Prehypertension) و فشار سیستول بالاتر از mmHg 140 و دیاستول بالاتر از ۹۰ مرحله اول فشار خون بالا نامیده می شود.
فشار بالا بروی عروق مغز باعث ایجاد سکته مغزی می گردد و باعث کاهش عملکرد کلیه ها خواهد شد. همچنین برروی قلب اثر کرده و سبب تسریع در ایجاد گرفتگی عروق قلب و سکته قلبی می شود.
فشار خون طبیعی در سنین مختلف
فشار خون نرمال همان سیستول کمتر از ۱۲۰ و دیاستول کمتر از ۸۰ میلی متر جیوه است. در واقع فشار خون نرمال در میان مردم با فشار کمتر از ۱۲ و کمتر از ۸ شناخته می شود. اگر فشار خون سیستولیک بین ۱۲۰ تا ۱۳۹ باشد و دیاستولیک ۸۰ تا ۸۹ باشد، تحت عنوان مرحله پیش زمینه فشار خون نامیده می شود. در برخی افراد همین مقدار نیز باید تحت کنترل قرار بگیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنیم تا فایل صوتی زیر را که گزیده صحبت های دکتر محمد حسین نجفی فوق تخصص قلب و عروق در رابطه با فشار خون نرمال است را گوش دهید.
نحوه اندازه گیری فشار حون
فشار خون عمدتا با استفاده از دستگاه فشار خون شامل گوشی پزشکی، کاف بازویی و پمپ و منومتر اندازه گیری می شود. کاف دور بازوی شما بسته می شود و تا زمانی که جریان خون قطع شود، باد می شود و نبض شما با گوشی پزشکی چک می گردد. در نوعی دیگر، فشارخون با دستگاه فشار خون جیوه ای اندازه گیری می شود. تعداد زیادی از کلینیک های عمومی از دستگاه فشار خون دیجیتال جهت اندازه گیری فشارخون استفاده می کنند.
قبل از اینکه فشارخون شما اندازه گیری شود، بهتر است که شما حدالاقل ۵ دقیقه استراحت کنید و مثانه ی خالی داشته باشید. حین اندازه گیری فشارخون صحبت نکنید.
میزان فشار در شبانه روز متغیر است و کم و زیاد می شود.
یکی از بهترین روش های بررسی فشار خون استفاده از دستگاه فشار خون دیجیتال در منزل است.
در مجموع به تمام بیماران توصیه می شود یک دستگاه فشار خون قابل اعتماد دیجیتالی درمنزل داشته باشند.
برای گرفتن فشار صحیح به توصیه های زیر عمل نمایید:
۱- حداقل ۵ دقیقه قبل از گرفتن فشار خود استراحت نمایید.
۲- حداقل ۳۰ دقیقه قبل از گرفتن فشار، از مصرف سیگار ، چای و قهوه اجتناب نمایید.
۳- برای گرفتن فشار صحیح حتما باید دست، عریان بوده و در سطح قلب روی تکیه گاه مناسب قرار گیرد.
۴- برای بار اول، هم فشار خون دست راست و هم دست چپ گرفته شود و دستی که فشار خون بالاتر دارد از این به بعد مبنای اندازه گیری فشار خون قرار می گیرد.
۵- سعی کنید روزی بیش از یکبار فشار خود را نگیرید. چندین بار گرفتن فشار خون و وسواس بخرج دادن باعث ایجاد اضطراب در شخص خواهد شد.
۶- هر بار فشار خود را با ذکر تاریخ ثبت نمایید.
۷- هنگام گرفتن فشار حرف نزنید و پاها کراس اور (روی هم) نباشد.
دستگاه فشار خون یا دستگاه فشار سنج
دستگاه فشار خون یک وسیله ضروری در تشخیص پزشکی است.
فشار خون بوسیله دستگاه مخصوصی به نام فشارسنج قابل اندازهگیری است. فشارسنج پزشکی انواع و اقسام بسیاری دارد اما سه نوع دستگاه فشار خون جیوهای و فشارسنج دیجیتال و دستگاه فشار سنج عقربهای در ایران بیشتر کاربرد دارند.
۱- دستگاه فشار خون جیوهای
فشارسنج جیوهای مهمترین استاندارد اندازهگیری فشار خون شناخته میشود. هنگام خواندن فشار، باید به اعدادی دقت شود که در دو طرف
ستون جیوه ارائه شدهاند .احتمال درست کار نکردن این دستگاه خیلی کم است ،اما با این حال استفاده از فشارسنج جیوهای رو به کاهش است، چون جیوه سمی است و میتواند محیط را آلوده کند.
۲- فشارسنج دیجیتال
در موارد خیلی کم دستگاههای دیجیتالی فشارخون را اشتباه محاسبه میکنند و ترجیح اولویت استفاده با فشار سنج جیوه ای است و استفاده از دستگاه فشار خون دیجیتالی به بیمارانی که توانایی استفاده از آن وسایل را ندارند، توصیه می شود.
۳- فشارسنج عقربهای
فشارسنج عقربهای وسیلهای فنردار است که با استفاده از فشار هوا عقربهای را روی صفحه مدرجی حرکت میدهد که هر درجه ی آن نشان گر یک میلیمتر جیوهاست .این نوع دستگاه فشار خون حملش نسبت به نوع جیوهای راحتتر است و ارزان تر می باشد.
۴- فشار سنج دیجیتالی
مانیتورها به طور کلی دارای بخش های اساسی یکسانی هستند:
کاف یا بازوبند. لایه داخلی کاف با هوا پر می شود و به بازو فشار وارد می کند. لایه ی بیرونی کاف دارای چسب است که در محل بسته شود. با خالی کردن باد کاف، ضربان قلب و جریان خون به طور خودکار توسط دستگاه فشار خون اندازه گیری می شوند که به دلیل تغییر حرکت خون در شریان می باشد.
مانیتور های دیجیتالی
مانیتور های دیجیتالی که بر روی بازو بسته می شوند به طور کلی دقیق تر هستند. اگر نمی توانید یک کاف به اندازه کافی بزرگ برای بازو خود پیدا کنید، می توانید از نوع مچ بند استفاده کنید. اما دستگاه هایی که به انگشت وصل می شوند کارآمد نیستند.
کار با دستگاه فشار خون دیجیتالی راحت بوده و معمولا نیازی به گوشی پزشکی جهت گرفتن فشار ندارد. دستگاه فشارسنج دیجیتالی به دو نوع مچی و بازویی تقسیم می شود که معمولا بازویی آن مطمئن تر است.
فشارسنج مچی
دستگاه فشارسنج مچی کاملا اتوماتیک است. مچ بند به طور خودکار پمپ میشود و سپس هوای درون آن تخلیه میگردد. برخی از دستگاه های فشارسنج مچی دارای یک مچ بند فشرده هستند که همراه با دستگاه ارائه میشود (همانند ساعت مچی). دستگاه های فشارسنج مچی در صورتیکه به درستی مورد استفاده قرار بگیرند نتایج قابل اطمینان ارائه می دهند. مکانیسم فشار سنج بازویی نیز مشابه است فقط فشار سنج را ۲ سانتی متر بالاتر از آرنج قرار می دحند و دست باید صاف باشد و مچ بسته نباشد.
فشارسنج انگشتی
دستگاه های فشارسنج انگشتی، که اندازه گیری را از طریق انگشت سبابه انجام میدهند معمولا نتایج نادرست ارائه میدهند. این پدیده در صورتی رخ میدهد که انگشت سبابه در ارتفاع همسطح قلب قرار نگرفته باشد یا شریانهای کوچک انگشت به دلیل سرد بودن دست منقبض شده و فشار خون پایین تری را نشان دهند.
بهترین مارک دستگاه فشار خون کدام است؟
# مانیتور فشار خون omron
به طور متوسط از هر ۳ بزرگسال ۱ نفر دارای فشار خون بالا می باشد. اما می توانید به کمک دستگاه فشار خون آن را زود تشخیص داده و به خود کمک کنید. دستگاه فشار خون Omron یکی از دقیق ترین دستگاه های فشارسنج است که توسط پزشکان و داروسازان نیز تائید شده است. دستگاه فشار خون امرن ویژگی های مختلفی از جمله ظرفیت ذخیره سازی و اتصال به گوشی های هوشمند را داراست.
# مانیتور فشار خون beurer
دستگاه فشار خون بیورر نیز یکی از بهترین دستگاه های فشار خون دیجیتالی است که امکاناتی از جمله: انتقال از طریق فن آوری هوشمند بلوتوث و USB را در خود جای داده است. این دستگاه فشار سنج دارای باتری های قلیایی با ظرفیت ۴ برابر بیشتر از بقیه ی فشارسنج ها می باشد.
عوامل افزایش فشار خون
فعالیت کم، چاقی، مصرف نمک زیاد، مصرف فست فودها همه از عوامل تشدید فشار هستند.
افراد با فشار خون بالا باید از ریختن نمک روی غذا به شدت اجتناب نمایند و بطور کلی نمک از روی میز غذا حذف شود.
حذف نمک روی میز بشدت به کاهش فشار کمک خواهد کرد.
یکی از دلایل عدم کنترل مناسب فشار در بیمارانی که دارو می خورند عدم حذف و یا عدم کاهش نمک می باشد.
خانم های خانه دار هم میزان مصرف نمک در غذا را اندکی کاهش دهند و لازم نیست کلا مصرف نمک کنار گذاشته شود.
مصرف میوه جات فراوان به جهت پتاسیم بالا می تواند یکی از عوامل جلوگیری از بروز فشار خون باشد.
سعی کنید روزانه ۴-۳ وعده میوه جات تازه مصرف نمایید.
مصرف غذاهای فراوری شده ممنوع
مصرف غذاهای فراوری شده مثل سوسیس، کالباس، همبرگر، پیتزا و … به جهت مقادیر بسیار بالای سدیم و نمک به شدت باعث افزایش فشار می شود.
فعالیت بدنی، رژیم غذایی مناسب و ورزش به میزان حداقل ۴۵ دقیقه در روز شامل پیاده روی حتی اگر باعث کاهش وزن نشود نقش بسیار موثری در کاهش فشار دارد.
مصرف سیگار باعث افزایش فشار و افزایش تعداد ضربان قلب می شود.
بهتر است قبل از شروع به ورزش بخصوص اگر سن شما بالای ۴۰ سال است با پزشک متخصص قلب درباره شروع به ورزش و میزان آن مشورت کرده و اجازه بگیرید.
ورزش هایی مانند کشتی، وزنه برداری و بدنسازی کمکی به کاهش فشار خون نمی کنند.
ورزش های هوازی شامل پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا در کنترل فشار شما موثرند.
رژیم غذایی بر پایه مواد گیاهی بخوبی می تواند باعث کاهش فشار شود و برعکس مصرف مواد گوشتی می تواند عاملی برای افزایش آن باشد.
استرس بخصوص به صورت ناگهانی باعث افزایش آن می شود.
اگرچه اجتناب از استرس گاهی ممکن نیست ولی می توان کنترل مناسبی بر احساسات داشت.
برای درمان فشار خون چی بخوریم؟
چنانچه توسط پزشک داروی ضد فشار خون برای شما تجویز شد حتما مرتب داروها را مصرف نمایید و در صورت بروز هرگونه عارضه با داروها حتما پزشک را در جریان قرار داده و از قطع دارو اجتناب نمایید.
قطع ناگهانی دارو باعث افزایش شدید ناگهانی فشار شده و می تواند به راحتی باعث ایجاد سکته قلبی و مغزی گردد.
داروهایی که بصورت یکبار در روز توسط پزشک تجویز می شود باید به هنگام صبح میل شوند مگر اینکه پزشک دستور دیگری داده باشد.
پزشک براساس میزان فشار شما زمان ویزیت بعدی شما را تعیین می کند، با استفاده از دستگاه فشار خون و نوشتن روزانه فشار خون و نشان دادن آن به پزشک بخوبی می توانید در کنترل فشار با پزشک همکاری نمایید.
علت افت شدید فشار خون چیست؟
۱- از دست دادن خون
از دست دادن مقدار زیادی از خون بعلت آسیب های بزرگ و یا خونریزی داخلی باعث کاهش مقدار خون در بدن شما و در نهایت افت شدید فشار خون خواهد شد.
۲- عفونت شدید (سپتی سمی)
سپتی سمی می تواند هنگامی که یک عفونت در بدن وارد جریان خون می شود، رخ دهد. این بیماری می تواند منجر به یک شرایط تهدید کننده زندگی ناشی از کاهش فشار خون به نام شوک سپتیک گردد.
۳- واکنش های آلرژیک شدید (آنافیلاکسی)
آنافیلاکسی یک واکنش شدید آلرژیک است و به طور بالقوه تهدید کننده حیات می باشد.
محرک های رایج آنافیلاکسی شامل مواد غذایی، داروها، سموم حشره کش و لاتکس می باشند. آنافیلاکسی می تواند باعث مشکلات تنفسی، کهیر، خارش، تورم گلو و افت فشار خون شود.
۴- کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی شما
فقدان ویتامین B-12 و فولات می تواند یک بیماری در شما ایجاد کند که به دنبال آن در بدن شما به اندازه کافی سلول های قرمز خون تولید نمی شود (کم خونی)، و باعث فشار خون پایین می گردد.